Selamat datang ke blog ini, ianya tentang cinta, kesedihan, tips mengenai cinta, keluarga, dan ianya tentang kita! Tinggalkan komen anda di setiap entri dengan pertanyaan. Terima kasih.

Masalah Cinta : Dikongkong oleh BF/GF

Berbalik pada isu mengongkong dan dikongkong. Bunyi kongkong pun dah macam kingkong teruk die, ape lagi bile korang yang buat?. Haha. Mesti korang memang paling tak suke if ade orang control life korang kan, means korang nak buat ape pun tak boleh and ade je salah korang kat mate BF/GF korang. Haaa. Actually, ade banyak care untuk overcome problem ni.


If korang boleh terima care die, macam mane die control life korang. Kalau korang sayang die, teruskan hubungan korang and cube improve supaye sentiase jadi lebih baik. Jangan la korang ikut je, mau tak idup korng nanti. Kecuali la pasangan korang tuh memang dah kompem berjaya boleh tanggung korang dan anak-anak. Ini, kalau ape pun takde, then demand kat korang banyak. Sorry to say la. Hahaha.
Bile rase diri korang tak selesa dengan ape yang die nak, cube bagitau die. "Boleh tak u bagi i ruang dan peluang untuk i hidup normal like anyone else", i need my own life. Haaa, tu contoh la. Tapi janganlah sampai timbul pergaduhan pula. Tangani masalah dengan baik, cube cari jalan penyelesaian dengan baik.


If korang rase, die kongkong sampai tahap sultan dan hambanya. Nak berkawan dengan guys/girls yang len tak bole, nak berkomen dengan member dekat Myspace, Facebook n so on tak bole and semua2 tak bole. Tu ke namenye bercinta atau pun sayang kat korang? Cinta ditafsirkan sebagai melindungi orang yang kita sayang dan sayang die dengan sepenuh hati. Ini kalau ape yang korang buat salah, ade je yang tak kena plus tak percaye dekat korang, boleh tak encik admin cakap, KORANG BARU KENAL NI. Haaaa.


Kepada yang terase diri die ade mengongkong BF/GF korang, cubelah sedar. Bukan semua orang boleh ikut kehendak kite. Kadang-kadang kite perlu support dan sokong yang terbaik untuk orang yang kita sayangi. Jangan terlalu mudah untuk fikir negative terhadap orang yang kite sayang. Ok. Cube cari jalan penyelesaian dan fahami pasangan korang serta hormati pilihan mereka. Yeahhh

34 comments:

Ocim September 15, 2009 at 3:43 AM  

great article , nice to see u

Nur' Shud September 15, 2009 at 7:45 AM  

sokong..

really great articles...

my opinion je la... sometimes girls nie bukan nak mengongkong cuma dia rasa tak selamat dan terancam la bila bf diorg kuar hangout dengan kawan2 dia... mana tau tersangkut dengan girls lain...

cakap lelaki memang la... trust me... tak cari lain... syg je la abg cinta but... who knows... ???? ayat2 tersebut bukan penjamin hehehehe.....

bermula dengan hangout dengan kengkawan la... tu yang terjebak dengan kes curang....

encik admin,  September 15, 2009 at 2:13 PM  

yerp, ade juga kes begitu.
tapi tu depends on ur bf la. macam mane ikhlas nye die dgn u.

Nur' Shud September 15, 2009 at 2:19 PM  

salam..

hehehe if i ada bf la..... xbf ada...

encik admin,  September 15, 2009 at 2:52 PM  

shud, ahaha
xpe xpe, i da sediakan byk tips kan
cube cari, if tade. just request je new topic
i'll do it for u. k:)

Nur' Shud September 15, 2009 at 2:59 PM  

nanti kot2 dapat ilham hehehe..
tapi syu suka tajuk merajuk tu.... perempuan memnag dah sifat dia suka majukkan... susah nak bendung......

by the way i ada add ur gmail kat i nye g-talk.....

lissa shamin,  September 15, 2009 at 3:18 PM  

dh tu kan encik admin, bf sy mmg sgt2 kongkong sy. hari2 tanye sy.

: u ada msg ngan laki lain x haaa?
: u ade komen ngan sape kat ms?
: sape laki yg komen ngan u kt ms tu?
smp mtk ym lg, ape hal?
: baik u ckp jujur ngan i. nape kdt
u smp boleh habes? u msg sape haa?
: ohhh u msg la ngan jantan lain ok
pastu jgn lupe ajak dia jumpa
pastu u jgn lupe nk romen ngan
dia skali. fcuk off !

haaa. see? cm ne tu? sy rasa sy dh cukup bg dia keterbukaan utk buat ape je dia suka. nk gi lepak situ, sini ngan community tuh and sape2 je kerana sy rasa sy percaya kan dia smp saya suruh dia kalau ada kedit nnti its okay kalau u nk msg gurl laen, im just fine syg. tp jgn lebih2 sudah. then tahu apa katanya? 'alah u sje buat cm tuh sbb kalau i boleh nk lepak ngan gurl laen atau msg gurl laen, kat belakang i u pun boleh buat nnti. u boleh nk gatal jugak ngn laki laen. jgn ingt i bodoh xtau laa'
nahhh itulah selalu katanya. kalau dia berkomen dgn gurl laen dkt myspace its okay tp kalau sy nk buat mcm tu jgn haraplaa. wpun dgn guy yg sy baru kenal dia akn tuduh sy yg sy akan buat mcm2 ngn laki tu. sy bkn nk kata dia teruk tp sy cuma nk fahamkan yg kena 50-50 la. dia boleh sy pun boleh la kn? mne aci cm ni. wht do you think encik admin? cm ne sy nk yakinkan pd bf sy yg sy pun nk berkwn dgn lelaki lain tp xbermkna sy nk cari yg laen tp dia tetap x faham dan tuduh sy mcm2. how sad :(

encik admin,  September 15, 2009 at 3:55 PM  

Actually u x perlu yakinkan die, sebab ape yang u buat semua die tak percaya. Kan? U nak berkawan ngan laki lain tak bole. Nak reply komen pun die jeles. Then bole plak die ckp jgn lupe nk romen ngan orang tu? U rase sesuai ke Bf camtu kat u?

Ok, i assume yang u boleh terima die dan care die bercakap even die cakap u macam2. Cube u ckp kat die, "I x tahan la care u ni, langsung taktau jage hati i, u tau fikirkan masalah u, u takut i lari n x syg u. Kalau u buat macam ni, bukan i, girl lain pun x suke, ok".

Sekali sekale u kena la marah skit dekat die. U bagi die ape yang die nak, then die balas dengan xde syukur langsung.

Untuk pengetahuan u, sebab ape Bf u cakap macam tu, sebab die takut bayang-bayang sendiri. Die terfikir yang die pernah buat semua tu. Mesej girl len, sebab tu die rase u akan buat. Bagi lelaki yang tak pernah buat macam tu. Dorang langsung xkan terpikir ape2 pun. Dlm fikiran cume ade gf diorang dan diorang. Tak perlu nak jeles n kongkong tak tentu psl. OK

Nur' Shud September 15, 2009 at 3:59 PM  

sokong.........

coz guy memang macam tu... nak perempuan je hati dia... dia langsung tak nak pk n jaga hati kita pun.....

pe2 pun shud rasa u should cari bf lain coz b4 kawen pun dia leh cakap kasar2 dengan u ... after kahwin tak tau la camne.....

lissa shamin,  September 15, 2009 at 4:01 PM  

ermm yeah i think u ade betul. i dh agak yg dia sebenarnya takut ngan byg2 dia sendiri kn? sbb tu dia takut i buat tu buat ini. i dh pernah ckp dia mcm tu then dia kata. dulu2 i pernah la tp bkn dgn u. i xtaw la dia tu betul ke tidak. i mmg bosan tp nk buat cm ne. i xbleh tipu. i mmg ade msg ngn laki laen tp mmg xbleh dari kwn and kalau dia dpt tahu dia ckp dia akan pergi pukul laki tu. ohh i mmg takut gile. hmmm

encik admin,  September 15, 2009 at 4:15 PM  

haaa, kan i dah cakap. Lagi satu, die jeles plus die takut u lari ke laki lain. So, if u nak tengok je kawan u kena pukul dengan die sebab mesej dengan u, better u fikir jalan terbaik lah. masih byk lagi guys out there yang boleh faham u. Terima u seadenye, ok. Tapi kalau u rase u boleh sedarkan die. Go on, i always support U. Ok. Cheers lissa

lissa shamin,  September 15, 2009 at 4:19 PM  

thats true. thanks. i will try mybest tonite. hohh tonite. terima kasih encik admin

encik admin,  September 15, 2009 at 4:28 PM  

lol, ape u nak buat?? hahaha

ixora September 17, 2009 at 7:42 PM  

kalo bf kite syg kan kite,dye akn pcye kan kite ...evnt kite tpu dye skali pon,tpi dye ttp caya kat kite..
kalo da dpt bf jns kaki kong2,pe lagi,angkat kaki lambong..
kan mo kan.;D

encik admin,  September 17, 2009 at 8:11 PM  

ixora ; yeah, klau dah kong2 gile2. tinggalkan je. hahaha

sarahsharina September 26, 2009 at 11:22 AM  

sgt x patot la klu bf or gf kong2 ni. padahal parents kite pon x kong2 lelebey. my ex ni jnis kong2 kaw2 pnye. so sgt annoying la. smpai kn ke hal dress pon die bising2. 2 xle ni xle. actually cpe die nk kong2 kte? kte da mntk permission from parents kte ape sme then dorang plak lelebey. cam x sia2 je i dump die!

encik admin,  September 26, 2009 at 1:23 PM  

ahah, btul. mmg act bf/gf xde hak sgt nak kong2 kite. abit bole la
tp kalu da hal kecik2 pun nk sebuk. x ley la.

EirA September 30, 2009 at 11:50 AM  

sumtimes niat bkn nk kongkong..
tp sbb nk take care je..
da syg,mst r nk care btol2 kn??

tp yg kte nie..
bf x kongkong pn..
dye x ksh kte nk wt pe pon..
mcm x care jer??
padahal yg kte nie,
nk gak cm rse kongkong sket..
tp dye cm x ksh jer..
2 mksdnyer dye x syg ker??

encik admin,  September 30, 2009 at 1:10 PM  

eira ; actually bile kite care bout our bf. bkn la kongkong, kongkong cam sumthing yg u nak sgt tau, pakse die ikut ape u nak tanpe fikir prasaan die. tapi bile u care bout him. tu dah len.

u know knape bf u x kisah u buat ape? bukan x kisah lgsg la. sebab die percaya dekat u, die tau u xkan buat bukan2. dats y die ok je. cube u try die, men mesej dengan laki len ke or kuar ngan laki len. tgk die camne? ok :) itupun kalau u brani nak buat la. yeah

EirA October 1, 2009 at 1:08 AM  

actually da prnh wt da..
kte amik pic ngn dak laki..
ber-2 jer..
pastu kte gtaw dye..
n dye ckp ok..
pastu dye tiba2 jer
cm nk x nk lyn msg
n kalo kol x angkt..

~dye seorng yg pemendam rse,xnk gtaw pn kalo dye mara kt kte.make me feel stress d situ~

sarah October 2, 2009 at 8:21 AM  

topik nie mmg menarek kott :) ,
sbnrnyew kong2 nie ta kira laki ke pmpuan ,
sme jew ,
kalo ta pmpuan yg kong2 sebaliknyew .
ta slh if na kong2 kapel msg2 ,
tapi ada had nyew laa ,
ta kan smpai na berkawan poon ta bole kan ,
na pg mnew2 even nak melabur pon kena bgthu dya ,
melampau gileww kott ,
tapi bg sara kan ,
sara akn iktkan jea rentak dya ,
fine laa kalo ta bg sara uat itu uat ini ,
yea , kdg2 ada jugak sbb nyew nape dya kong2 kitew ,
mkgin kebaikan kitew kan ,
tapi kalo kite dya kong2 ,
dya bebas uat ape2 mane ta skit haty ,
alasan dya , dya laki kite pmpuan :)
tapi kan disebabkan sara honest ngn dya yg sara na ruang utk bernafas ,
na berkawan jugak dgn org lain ,
hbgn kiterunk dah mkin retak
mgkin dya ta le na acept .
smpai dya ada pmpuan lain .
salah sara or dya ?
sara mengaku mmg ramai kawan ,
tapi kwn2 sara smua tahu sara dah ada dya & kterunk berkawan ta lebe dari tuh .
& dya yg kitew rasew setia ngn kitew rupenyew ada pmpuan lain ,
bukan sekali terkena kott ngn dya , tapi byk kali kantoi ada gf lain
tapi dya sll ckp yg dya syg kat kitew sorang jew ,
yg lain too saje na main2.
nth laa ,
sara cuma berserah jea skunk ,
if dya btol2 sygs kan sara ,
dya tnglkan smua pmpuan too ,
kalo ta ,
sara na mulakan idup baru .
sara ta marakan or dendam ngn dya , cuma sara na dya fhm haty deorang perempuan .
too jea.

encik admin,  October 2, 2009 at 12:36 PM  

eira ; ahah, tu yang susah plak if laki pendam rasa. tak boleh nak bace diorang kan? tapi skrg korang dah ok kan. so, jgn buat lagi. bahaye klau laki yg suke memendam ni. k

encik admin,  October 2, 2009 at 12:39 PM  

sarah ; yah, actually bile smpi bab kongkong ni, memang isu kawan yang slaunye sensitif, sebab apa? sebab bf/gf korang rase korang lebih rapat dgn kawan korang. korang lepak dengan kawan lelaki/perempuan dan itu yang buat diorang jeles. padahal, hanya kawan saja.

lagi satu, memang kebykan wanita akan terasa la sebab hanya BF korang je boleh buat itu ini. Tapi korang x kan? tu yang buat hati rasa sakit.

cube sara amek masa dgn bf sara, dan tanye die btul2. kalau die jwb dgn ikhlas yang die syg sara dan xkan cari girl len, teruskan dgn die n if sebaliknya, die mcm lari dari soalan dan x lyn je. fikirkan ok, ramai lagi laki len kat dunia ni. yang penting jgn kena "game" ok ;)

Anonymous,  October 2, 2009 at 5:44 PM  

to sara:situasi kte sgt sme..dkongkg gle2 tp bf wt hal..so what should we do?if rse nk slmtkn keadaan,kte prlu sbr tp spi ble kn???

icahkim,  October 2, 2009 at 6:36 PM  

selalu nyer laki yg kuat kongkong,, usia muda..dat y i suke lelaki tua.. hahaha.. dan lelaki yg xde keyakinan.. just nk share pengalaman je.. dulu ex bf i, umo 22tahun, tp pk otak budak2.. mmg kuat jeles, bkn setakat kongkong tp dah berani, angkt tangan, kadang kaki.. huh! mmg sial..sakit ati aku! (dah lari tajuk plak.. hee..)

sarah October 2, 2009 at 7:12 PM  

to en admin : erm , thx 4 ur opinion , tapi tu lah , mmg kalo sara cakap psl bnd nie dya akn larikan diri , tapi bile ada masew nyew dya honest , dya cakap dya syg kan kita , dya ta penah jumpa pmpuan macam kitew & mcm2 lagi .
jenis sara , sara akn percaya kan dya & kalo dya na tipu itu terpulang pada dya , sbb bg sara spandai pandai tupai melompat akhir nyew jatuh ke tanah juga & ape yg dya tipu kalo bukan skunk kitew tahu , mgkin satu hary nnty , sara dah cakap kat dya yg sara bg peluang terakhir utk berubah , kalo dya still na mcm too , sara na dya lepaskan sara , too jea , watpe teroskan hbgn kalo ta da kejujuran .
kejujuran itu penting dlm perhubungan even pahit kita na acept tapi kita tahu ape jea dya uat rite ?

to Anonymous : yekew , hukhuk , rupenyew ada jugak senaseb ngn sara kan , bg sara mcm nieyh , kalo u dah ta le tahan , u mtk dilepaskan , tapi jenis sara akn bersabar sbb sekali da syg smpai bile2 akn syg tapi jgn tnjuk kite lemah depan dya , ugut laa dya sikit , kalo dya syg kan kitew kenapa na uat hal rite ?

Anonymous,  October 3, 2009 at 1:48 AM  

to sara:mmg tgh sbr je ni..de laki len nk pn dh xpndg sb dh syg sgt..kte sme2 doa yg kte akn ttp pndirian n org yg kte syg akn brubah...amin....

sahabat,  October 4, 2009 at 3:50 PM  

pada pendapat sy..isu kongkong ini adalah perlu diselesaikan dengan perbincangan..
bagi saya pula saya mengambil jalan yang mudah iaitu berbincang diantara masalah dan ketidak puasan hati diantara satu sama lain..setidak2nya masalah akan dapat difahami antara satu sama lain..

CIK NURUL October 26, 2009 at 9:09 AM  

kong2 eh? adesss, da salu kne da neh, neh taleh na wt, tuh taleh na wt, wtf! smpaikan mse nan fmly pn dea na larang, dea na mse nan dea sorunk je, pdhl ktrg lom kwen ag, so y dea na wt cmtuh, de kwn laki ag la taleh, even kwn2 skls kt kmpus, eiii, grm gile, tp dea leh lak wt, ble kite tego dea ckp, sygg, ue just mmber, pe cer lak, heee~, tp now da br8 nan dea n da jmpe nan laki yg tol2 phm, jns ta lrg na wt pe pn, jnjy pndai jge dri n tw bts as gf dea,

CIK NURUL October 26, 2009 at 9:09 AM  

kong2 eh? adesss, da salu kne da neh, neh taleh na wt, tuh taleh na wt, wtf! smpaikan mse nan fmly pn dea na larang, dea na mse nan dea sorunk je, pdhl ktrg lom kwen ag, so y dea na wt cmtuh, de kwn laki ag la taleh, even kwn2 skls kt kmpus, eiii, grm gile, tp dea leh lak wt, ble kite tego dea ckp, sygg, ue just mmber, pe cer lak, heee~, tp now da br8 nan dea n da jmpe nan laki yg tol2 phm, jns ta lrg na wt pe pn, jnjy pndai jge dri n tw bts as gf dea,

CIK NURUL October 26, 2009 at 9:09 AM  

kong2 eh? adesss, da salu kne da neh, neh taleh na wt, tuh taleh na wt, wtf! smpaikan mse nan fmly pn dea na larang, dea na mse nan dea sorunk je, pdhl ktrg lom kwen ag, so y dea na wt cmtuh, de kwn laki ag la taleh, even kwn2 skls kt kmpus, eiii, grm gile, tp dea leh lak wt, ble kite tego dea ckp, sygg, ue just mmber, pe cer lak, heee~, tp now da br8 nan dea n da jmpe nan laki yg tol2 phm, jns ta lrg na wt pe pn, jnjy pndai jge dri n tw bts as gf dea,

Anonymous,  March 2, 2010 at 4:45 PM  

org lelaki mmg suka mengongkong sbb dye org takut gf dia cari bf lain. Bf i pun sama...dah macam polis dah. Ada jer benda dia nak tau..rimas

Pisyek March 6, 2010 at 1:03 AM  

bro,

nk cilok info kat sini sikit buleh...?

aku tgh wat research sikit ni (kununnye la)

hahaha....

ain August 31, 2010 at 12:45 AM  

huh!!! sebijik dengan apa yg aku alami
kdg2 saje dijadikan isu nape aku xpost kt dya dlu sebelum post ap2 kt fb kwn2...

every minit kena bgtw nk g mane,even aku tgl jap nk g toilet klu xbgtw pon da nk ngamuk...tp aku xpaham nape aku still lg ng dya

padahal setiap mlm aku berendam airmata pasal dya sebab kna marah

Post a Comment


Setiap entri yang ditulis adalah dibawah pengiktirafan Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.