Selamat datang ke blog ini, ianya tentang cinta, kesedihan, tips mengenai cinta, keluarga, dan ianya tentang kita! Tinggalkan komen anda di setiap entri dengan pertanyaan. Terima kasih.

Tips Terbaik Persefahaman antara Pasangan

Ramai orang yang tanya saya camne nak ade persefahaman dalam perhubungan. Contoh2 orang yang takde sefahaman ni seperti dikongkong oleh BF/GF ke, saling tak percaya, kuat jeles, cemburu buta, selalu merajuk dan macam-macam lagi.

 
Anak Datuk K, Sophia aka GF, kawan 

Yeah, bagi perempuan, merajuk adelah adat la and lelaki tukang pujuk pun adat juga. Tapi kalau seminggu 7 kali merajuk n laki nak kena pujuk, tu bukan adat lagi, tu dah kira satu ketagihan untuk merajuk. Hahaha. So, macam mane nak ade persefahaman ni? Haaa

Dikongkong
Seperti yang korang tau, masih ade lagi pasangan2 yang mengongkong GF/BF diorang.  Tapi sebab ape diorang kongkong? Korang mesti rase, "Sucks gile, itu tak boleh, ni tak boleh, ape yang boleh?". Kompem2 duk umah tido jerla yang boleh. Haha. Actually, diorang kongkong sebab diorang takut korang buat mende yang diorang tak suke. Diorang tak nak korang buat mende merepek-repek. Kekadang, sebab die kuat jeles die tak bagi la korang kuar ngan kawan-kawan korang. Mane tau ade hot chick/guys kat luar? Haaa. Kena lak korang ni handsome/cantik. Memang tak jadi ape la. Haha.


Saling tak Percaya
Yeah, ini selalu berlaku dalam setiap pasangan pun. Tak kire couple sekolah rendah ke, menengah ke, kolej ke universiti ke, mesti ade punye. Sebab ape kurang kepercayaan? Sebab takde persefahaman la. Korang kena selalu bersama, bukan bersama nak make love je. Ambil mase yang sesuai untuk date, luahkan perasaan masing-masing dan jujur. Jangan nak menipu je. Kekadang menipu ni boleh juga dikategorikan sebagai tipu sunat. Untuk kebahagiaan bersama, jujur sangat pun tak boleh. Ok

Kuat Jealous dan Cemburu Buta
Time-time dengan BF/GF korang la ade je nak masuk mesej dari someone yang admire korang. Haaa, korang pun cakap la, "alar, die ni lagi, kacau la". N then delete mesej tu dpan BF/GF korang dengan niat nak tunjuk yang korang memang tak layan. Tapi tibe2, GF/BF korang cakap, "depan i yerla, belakang i men mesej la tuh, huh". Haaa, pade hal memang korang tak layan. So, camne nak setelkan? Bagi no admire korang tuh, dan suruh GF/BF korang call or mesej die cakap jgn kacau lagi korang. OK, tapi jgn lak BF/GF korang maki2 lak admire korang tuh. Jage la perasaan orang lain. Tu je. OK
Selalu Merajuk
Kan dah cakap, jangan asyik nak merajuk je. Tak pasal-pasal ade yang kena tinggal sebab kuat merajuk. Percayela, kepada girls out there. Ade banyak lagi care untuk bermanje dengan BF anda, contohnye merajuk taknak makan sendiri, nak BF korang suapkan. Haaa, ini mende kecik pun merajuk n so on. Bole menyebabkan BF korang meluat. Percayelah, bukan sorang kawan lelaki encik admin mengadu pasal GF kuat merajuk. Haaaa.
Jadi, cukup tak tips kali ni, kalau tak. Komen la, encik admin ade je nak jawab. K :)   

15 comments:

Anonymous,  September 14, 2009 at 2:24 PM  

haha good artikel!

adia maisara,  September 15, 2009 at 3:25 PM  

betul2. sy rasa sy patut jadi lelaki la dan bf sy patut jadi girl.
hahahaha !
dh la selalu merajuk, menggedix x tentu hal.
sikit nk merajuk.
lewat rep msg nk merajuk
x call merajuk
x pggl syg merajuk
x wish good morning
kalau busy merajuk, kata x syg dia la


menyampah jugak kdg2. sebab patutnya sy merajuk sbb nk manje2 tp terbalik dh pulak. susah gile nk pujuk laki ni. kena jnji tuh, jnji ni tp nti jnji2 tersebut xdapat nk ditunaikan pastu merajuk lg. haihhyaa. pening pale den. pe2 kalau dh syg kt bf kita tu syg jugak kn. hahah

encik admin,  September 15, 2009 at 3:30 PM  

adia maisara
hahah, kelakar gak u ngan ur bf ni

BF kuat mrajuk, u ckp la kat die
"tlg jgn kuat mrajuk, coz i x suke la, kdg2 meluat". haaa

u kne gak straight to the point. k.
amek mase korang berdue, pergi bincang dan luahkan feel masing2. k

adia maisara,  September 15, 2009 at 3:46 PM  

ye u. dh la kuat merajuk then suka marah2 bila i nk explain on something. yela mmg susah gile tp nk break rase cm syg plak hahaha. laki susah nk luah feel lagi. kita harap dia ckp laen tp laen plak yg dia kata adoyai

encik admin,  September 15, 2009 at 4:04 PM  

Lol, satu je. Break atau stay. U fikir ape yang die pnah uat untuk u, ape yang korang lalui bersame. Kalau memori korang bersama lebih byk dari die marah u n so on. Teruskan. Kalau die tak boleh luahkan, cakap je. Tolong gentle skit. Sebab die lelaki. Tu je. Kompem die tercabar. Haaa

adia maisara,  September 15, 2009 at 4:13 PM  

hahaha betul tuh. tercabar punye i know tp kalau mtk break dia akan 'aah u sbnrnya dh ada jntn laen kn? u lyn laki laen ke slame ni mase kaple ngan i? u ni mmg jahanam la' wohohoh itu baru i dpt jahanam.
byk lagi pernah diberi.
sial, pukimak, pundek, pantat sume dia dh bg kat i.
oleh sebab perasaan syg i je dekat dia msih ada sbb tuh i stay lagi.
bila dh abesb syg tu xtaw la cm ne.
kalau laki ni time marah semua benda akan keluar dri mulut dia ke?
pastu baru nk kata, yg u apikan i sape suruh? alek2 kita gak yg slh. bkn dia nk mintk maaf. haiyya

encik admin,  September 15, 2009 at 4:34 PM  

actually, bukan sume laki camtu. Bagi i, i tak suke keluarkan ayat macam tu depan gf i.

Guys seperti bf u ni, susah nak dijangka, die dah terbiase ckapa macam tu kat u. Then bile die marah die always ckp cam2 sebab die tau u x mlawan. Kan?

Bagi guys, girl minta break adelah serius. Samela macam nak cerai talak 3. Jadi, better jangan main2 dengan word "break". Ok. Fikir masak2, dan jika perlu. Buat pe yang u cakap, if x, nnt guys akan fikir. "alah, die ni ckp je, tak brani buat pun". OK.

Ego ur bf tinggi sgt, die xnk mngaku kesalahan die. Dats all.

Anonymous,  September 17, 2009 at 8:26 AM  

En. Admin..macam mana kita nak kembalikan kepercayaan kita pada pasangan?
Kadang2 fikir, lupakan saje apa yang telah dia lakukan..tapi..bila terjadi lagi..lukanya hati..nak berpisah, selalu tak jadi..sebab..sayang apa lagi..
Hmmm..boleh tolong?
Saya nak hubungan ni kembali ceria..suramnye rasa..
*miyake*

encik admin,  September 17, 2009 at 3:47 PM  

Miyake ; maaf kerana reply awak. Mcm ni la, ambil mase korang berdua dan cube ajk die kuar pergi mkn or else. Cari peluang supaye korang boleh berdue. Mase tue, bincang mslh masing2, tp jgn timbulkan isu yang sensitif. Bagitau die ape u rase, camne u syg kat die. Kalau nak kembalikan kepercayaan, terpulang pade psgn awk la sebab kalau awk dah buat mcm2 pun, die still x percaye tak bleh juga? kan. tapi saya yakin awk boleh, gud luck ok :)

Anonymous,  September 17, 2009 at 4:25 PM  

Hmm..masalahnya..cinta jarak jauh..susah nak jumpa..bukan nak dia percayakan saya..saya yang tak percayakan dia..tapi saya nak beri dia peluang..nak mempercayai dia semula..hmm....
Dan satu lagi masalah, bila ajak berbincang, dia banyak diam saja..kadang2 berahsia..tukar topik..tak pun tak balas msg..kalau saya merajuk pun, mana ada dia pujuk..kalau seminggu saya tak ada msg atau call, seminggu tu jg la dia diam..rasa macam dia da tak suka..lagi dia buat macam tu, lagi la saya fikir dia ada urang lain kat sana..tak nak fikir negatif..tapi..dalam keadaan macam tu..apa lagi saya nak fikir..bila tanya apa salah yang saya buat, dia kata tak ada..tak membantu langsung..

*miyake*

encik admin,  September 17, 2009 at 4:38 PM  

Yeah, cinta jarak jauh. Actually awak takut akan keadaan, kerana die jauh, awka kurang percayakan die. Bile awk tak msg n call, die pun same. Untuk pengetahuan awk, Ade sesetengah lelaki yang mudah bosan apabila tidak berjumpa dgn gadis yang die suke. Die akan rase, mcm dah x perlu lagi. Bkn sy nak menyakitkan hati awk, tp itu la kenyataan.

Memang tiada slh awk, kerana sebenarnye die sudah mule mlupakan awk. Tapi itu dari pndgn saye la. Mcm ni la, dari mane awk kenal die? dan sudah berapa kali awk berjumpe?

Anonymous,  September 17, 2009 at 4:51 PM  

Mm saya jawab kat emel En. Admin la..thanks..

*miyake*

aisyah October 2, 2009 at 1:37 PM  

artikel ni sgt beshhhh....kondisi saya skarang ni sama la mcm adia maisara...cuma bf saya xmelenting la smpai carut memarut tu sume....kuat majok je....kdg2 rase bosan gak...tp pk syg kan.....hmmmmmm....

saya da ckap da dgn dia ayat yg en admin bg ni "tlg jgn kuat mrajuk, coz i x suke la, kdg2 meluat"...hahahahahah....sambil baca artikel ni same2...hahahahha...pdan muka kau.....

encik admin,  October 2, 2009 at 2:10 PM  

aisyah ; hahah, care terbaik. pndi u kan. nnt bf u marah i plak. x pasal2. hahaha

Post a Comment


Setiap entri yang ditulis adalah dibawah pengiktirafan Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.