Selamat datang ke blog ini, ianya tentang cinta, kesedihan, tips mengenai cinta, keluarga, dan ianya tentang kita! Tinggalkan komen anda di setiap entri dengan pertanyaan. Terima kasih.

Teman Lelaki / Teman Wanita : Ditipu, Tertipu atau Menipu

Menipu adalah satu perkara yang tidak asing lagi bagi kita semua kan? Betul tak? Siapa yang tak pernah menipu? Memang tipu la kalau korang tak pernah menipu, kan kan kan? Tapi camne pula kalau korang yang ditipu? Kalau setakat biase je takpe la, ini tak, BF/GF korang yang tipu korang. Orang yang korang rasa korang boleh percaya dan tempat korang luahkan perasaan tulah yang tipu korang. Adoi, ni memang tak boleh setel ni.


 Actually, ada banyak jenis menipu. Tipu sunat pun ada tau, tipu ni boleh digunakan atas sebab-sebab tertentu, contoh untuk jaga hubungan korang. Contoh tipu sunat, "U, i nak tido kejap eh, letih la, banyak benda i buat hari ni". Pade hal korang tak tidur pun, just nak tengok tv coz ada movie faveret korang. Hahaha, karang bile cakap korang tengok tv, mau die kerja nak sms je. Betul tak? Tak boleh pula nak fokus, so secara tak langsung menjaga hubungan korang.


Tipu lagi satu ialah tipu supaya dapat tackle hati GF/BF korang. Contoh la, korang tengah gaduh pasal lembu ternakan korang berdua kena curi, jadi masing-masing tak nak mengaku salah. So, korang pun mule mengalah dan nak pujuk GF/BF korang. Korang pun ckp, "alar sweet je muke u time marah tadi, uat ag skali, hahah". Pada hal, bukan main buruk lagi time die marah. Lagi satu, masa minta couple macam-macam dia cakap. Kire "sweettalker" la or ayat manis je. Contoh, "Bila u senyum, I rasa beruntung sebab senyuman u memang cantik. I rase I orang paling bertuah sekarang". Pada hal dalam hati, " yes yes, dia cair".  Hahahah. Itu contoh la. Get it?


Tipu yang ni pula agak panas sikit la. Tipu ni selalu ada pada awal-awal perhubungan korang. Contoh, diorang akan tipu korang tentang umur dia. Status die samada single atau berpunya. Sebab dia nak tipu mungkin kerana umur dia yang jauh beza dari anda, dan mungkin juga kerana dia sudah ada teman wanita / teman lelaki jadi dia nak pasang anda sebagai teman baru. Mula la cakap, "I dah lama single, tak pernah terdetik nak bercinta lepas break dulu, bila nampak n berkenalan dengan u, I rase pint hati i dah terbuka". Hahah. Ayat yang tu paling tak boleh blah if ade girl cakap dkat encik admin.


Tapi camne pula kalau dia kantoi ada skandal or perempuan lain, kompem-kompem macam2 alasan dia akan bagi. Dia cakap girl/guys tu just kawan jerla. Kawan rapat la. Apela, padehal tu "sparepart" die. Korang kena pandai menilai la camne nak tau die jujur ke tak. Ok.


Cara nak tangani dari tertipu oleh teman wanita / teman lelaki korang ni ada banyak. Tapi antara yang encik admin boleh bagi, cuba selidik BF/GF korang tu. Cuba rapat dengan kawan-kawan si dia. Mungkin ada yang berfikir, kalau kawan tentulah diorang tolong simpan rahsia GF/BF korang tu. Tapi percaya lah, bukan semua orang boleh simpan rahsia kan? Hahahah.


Jadi, gunakan tips ini sebaik mungkin untuk kesan samada si dia jujur ke tak dengan korang? OK. Good Luck.

20 comments:

EirA September 30, 2009 at 11:34 AM  

btol!!!btol!!btol!
sometimes kna r tipu
sbb nk jge hbngn psgn..
(tipu sunat r bnyk kot!)

tp,yg skt atinyer
kalo da tipu 2
jgn r ckp kt kte
yg dye tipu..
wt skt ati jer nti..

*base from my experince*

Anonymous,  September 30, 2009 at 12:54 PM  

kita menipu bila pernah kecewa ditipu satu ketika dulu n now payah nak trust n loyal to any of them...but hubungan tu xsampai xxxx..maybe fobia dgn relationship...

encik admin,  September 30, 2009 at 1:15 PM  

eira ; yeah

anonymous ; okok, o kne la tangani hubungan tu. kalau kita nak menipu sebab kite pernah menipu. sampai bile2 pun hubungan takkan jadi

dianza September 30, 2009 at 1:25 PM  

tipu..tipu..tipu..
sapele yang nak kene tipu kan..
kalau tipu untuk menjaga hub tu kira leh dimaafkan..
wat2 tak perasan jer..
tapi kalau dah tipu sampai siap pasang 2,3 belakang kita...
sape tak hangin kan..
lgpun sekali tertipu susah dah pasangan tu nak percaya kat kita g..
tak tipu pun dikatanyer tipu..
konon2 tak nak terkena lagi sekali..hee
masatu hub dah ada retaknyer sikit..
so sebelum nak menipu tu pikir2 ler dulu...daaa

encik admin,  September 30, 2009 at 1:45 PM  

dianza ; btul2, jgn la cube2 nak pasang byk if korang rase nak stay lame dgn psgn korang. cube setia!

dianza September 30, 2009 at 2:07 PM  

tau tips mcmana nak tahu kwn2 ke,teman rapat or si dia tak jujur walau apapun reason dia..heee=p
tanda2 awal selain rupa dia yang tetiba menggelabah..hehe

encik admin,  September 30, 2009 at 2:11 PM  

dianza ; ouh tips camni encik admin kne huraikan gaya-gaya orang menipu. nnt encik admin akn buat k. lmbt skit la ;)

ixora September 30, 2009 at 2:35 PM  

oh el..nice post..
ahahhaa..tpi kalo tpu yang dye kt uma,padahal dok enjoy kt lua,tgk movie,lpak bla bla bla..ngn mmbe dye,n gurl yang suka kt dye..
eherm..cmne lak tu encik elmo?

andraputri September 30, 2009 at 6:33 PM  

biase la tu..kalo ditipu..menipu dan ditipu...kesimpulannya...usah percaya sgt apa yg di kata...selidik dulu...baru la tak kene tipu...

sbb..biase nye..org lebih suka menipu dr tertipu dan ditipu...

tak de yg menipu...tak de la ditipu dan tertipu....

encik admin,  September 30, 2009 at 6:55 PM  

ixora ; tu name die tipu yang mmg uat panas la. ade pompuan lain. main kayu tiga namenye. ahah

andraputri ; tu yang susah tu. kbykan orang x selidik. dorang cepat cair dgn kata-kata manis

zaty September 30, 2009 at 11:01 PM  

mnipu ble prnah dikecewakn..
mybe kite xdew niat nk mnipu..
tp ble mngenangkn yg adew smone prnah wat cmtu kt kte,,
msty hati kte kata,,
"ahh!sume sme je..pnipu!klo korg bley tpu aku,npe aku xley tpu korg plak??"

huhu..realiti mmg mcm tu kn..
what goes around comes around..
btol kate encik admin tu,,
kalo kte asek nk bls dndam n asek pk psl kite prnah kne tpu dlu,,
hubungn cnte tu xkn ke mne pown..

so,juz ingt org yg jujur akn dpt org yg jujur gak..

encik admin,  September 30, 2009 at 11:09 PM  

zaty ; yeah btul. buat pe nak bls dendam. klau sume org pikir bagusbagus. xyah bls dendam. xkan ade jadi camtu kan. sume uat baik dan hidup sng ;)

sarah October 2, 2009 at 7:54 AM  

semua pon mmg pnh menipu , tapi kalo na menipu tok jage haty some1 too mmg ptut , tapi kalo menipu utk mendapatkan ssorg tuh mmg pns haty jugak laa kalo kena kat btg idung sndry , mnew ta nyew , msew na kat kitew bukan men lagi , ayat pergghhh manis gilew , kalo bole sngup berenang di kolam babi utk buktikan cinta dya , tapi bilew dah dpat , mcm sial , sbb dya uat apew yg dya uat kat kitew tok takel gurl len , tapi na uat cmnew , besabar je laa , mgkin dya akn berubah & ta slh jika kita bg dya peluang :), tapi kalo na tnyew kat kwn2 dya tuh lupakan jea kott niat too , sbb bukan leh caye sgt pon , kawan dya msty laa backup dya baik punyeww an an. papepon ,kite kena ingt , dunia nie berputar, mgkin apew yg dya uat kat org akn terkena kat dya balik, ta perlu na berdendam2 sbb ta kemana pon, just doakan org mcmtoo utk berubah . amin :)

encik admin,  October 2, 2009 at 12:40 PM  

sarah ; ok, what goes around come around ;)

ahyed,  October 2, 2009 at 2:57 PM  

BASED ON TRUE STORY :)

encik admin,  October 2, 2009 at 4:04 PM  

hahaha ;)

adia maisara,  October 2, 2009 at 10:17 PM  

mmg pun. xde pe2 la konon pdhal menipu sume nye. sape x marah. scandal jela laki dan perempuan skang same je. bercinta ni mmg susah

encik admin,  October 3, 2009 at 1:16 PM  

ahaha, bukan semua orang same :)

ms diaz October 12, 2009 at 10:36 AM  

mcm ex bf i..dua2 same je..yg sorang tu dah couple 5 thn, pas 5 thn tu i dpt tangkap die de pompuan lain, dan2 die bg reason yg selame we all couple dlm mase 5 thn tu, die x penah sygkan i..i je yg syok sendiri..kuang ajar..

yg kedua tu, dlm mase 2 thn couple, rupe2nye die de pompuan lain..bile i dpt tangkap die kate..we all not mean each other..yg pompuan tu pilihan mak die..

ala, lelaki kalo die dah x nak, mcm2 la reason die..

Arifjer Blog October 12, 2009 at 3:45 PM  

yep, guys mmg byk alasan bile dah xnk
bese la, xnk sakitkan ati gf konon
hurmmm

Post a Comment


Setiap entri yang ditulis adalah dibawah pengiktirafan Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.