Selamat datang ke blog ini, ianya tentang cinta, kesedihan, tips mengenai cinta, keluarga, dan ianya tentang kita! Tinggalkan komen anda di setiap entri dengan pertanyaan. Terima kasih.

Tips : 17 cara untuk kekal bercinta

Korang mesti mengimpikan hubungan yang panajng bersama kekasih korang, betul x? Tapi macam mane, ini adalah berdasarkan pengalaman saya. Jadi cube anda ikut. Tapi maaflah, sebab saya sendiri pun tidak amalkan ini lagi kerana sudah bosan. Hahaha. Pengakuan jujur dan ikhlas dari saya. Cume seseparuh je yang saya ikut. Sebab tulah dah x pernah kekal sekarang :)


1- Jaga penampilan diri sbb semua orang suke dengan kekemasan dan kecantikan. First impression sangat penting dan jangan nampakkan keburukan korang pada awal pertemuan.


2- Ikhlas untuk mulakan hubungan, be yourself, tak perlu malu atau berlakon/ berlagak dengan orang yang kamu suka.

3- Bahasa tubuh sangat penting, jangan lupa gunakan renungan mata, gerakan tangan dan tunjukkan minat ketika die sedang bercakap.


4- Sentiasa berfikiran positif, datang untuk bertemu si dia dengan penilaian kosong. Ini akan membuatkan anada lebih mudah menerima dia.

5- Elakkan cerita atau perkataan berunsur negatif. Lebih baik gunakan cerita atau perkataan yang menggembirakan.

6- Pertama kali jumpa, jangan terlalu bercerita mengenai masalah anda. Si dia tak datang untuk berasa sedih, jadi gembirakanlah dia.

7- Pujilah si dia seikhlas mungkin, tapi jangan berlebihan. Kerana si dia mungkin meluat. Cubalah puji warna bajunya, rambut, kasut atau ape pun

8- Tunjukkan yang anda ambil berat tentang pasangan anda. Seperti tolong angkat beg, buka pintu. Ini menunjukkan anda prihatin.

9- Jangan bersikap sombong, dan jangan lupakan unsur HUMOR dalam diri anda. Ini menunjukkan anda mudah didekati dan bersikap terbuka untuk menerima hubungan baru.

10- Jika Gf/Bf korang uat salah,beri peluang untuk untuk terangkan. Mungkin dia ade alasan ke. Dengar dulu. OK

11- Bile korang dah buat salah, jangan berat nak minta maaf. Express ur ikhlas dan jgn buat lagi.

12- Time tengah borak, jangan gunakan maksud tersirat. Lebih baik berterus terang, kerana maksud tersirat selalunya mempunyai banyak maksud. Dan mungkin akan melukakan hati pasangan anda.

13- Jadi pendengar yang baik, dengar masalah kekasih korang. Kalau diorang ade masalah, dengar dan cari solution nye. Jangan pula menyalahkan sesiapa. OK

14- Semua orang mempunyai ego, hormati ego GF/BF korang. Jangan merendahkan ego GF/BF korang depan orang lain. Lebih baik berdiam diri.

15- Jangan sekali-kali membandingkan kekasih anda dengan orang lain seperti ex-GF/BF korang atau pun kawan-kawan baik anda. Percayalah, semua orang tidak suka dibandingkan dengan orang lain. Paham??

16- Gunakan ganti nama korang dengan lebih mesra. panggil dia dengan name lain. Barula rase special skit. Heee

17- GF/BF korang pun ade member2 juga, then percayalah diorang dan jangan terlalu mengongkong dalam kehidupan sosialnya.

Cuba amalkan tips di atas, pas2 hubungan korang kekal.

19 comments:

encik admin,  September 13, 2009 at 7:16 PM  

welcome ;)

CIK NURUL September 13, 2009 at 8:54 PM  

memg bgos gk tips neh . tp cmne lax klw bf kite trlalu kongkong edop kite ?

encik admin,  September 13, 2009 at 10:23 PM  

klau bf terlalu kongkong hidup anda?
memang ramai yang tidak thn jika dirinya dikongkong, nahh. cube berbincang dgnnye, klau die masih x boleh trime. itu terpulang pada korang lah untuk teruskan hubungan korang

The Moon Hapiz September 13, 2009 at 10:42 PM  

BF mengongkong?? Ap kata clash je.. Bila kita couple, kita septtnyer cbe untuk memahami diri pasangan masing2. Juga untuk berkongsi masalah, pendpt, ad teman istimewa untuk berbual, melepas rindu dan sebagainya. Tapi bkn untuk maksiat.. Kalo couple lebih menyusahkn daripada menyenangkan, clash adalah penyelesaian terbaik sebab couple je da susah, kawin nnti camne???

encik admin,  September 14, 2009 at 12:04 AM  

hapiz ; yeah, btul tu. tp bile kite dah terlalu syg pada seseorang, kite perlu cuber untuk bertahan dgn die la even die mngongkong. kdg2, seseorang mngongkong krana dia risaukan diri anda dan mungkin juga die jeles atau takut anda bersama dgn lelaki/perempuan lain.

selain dari break, masih ade lagi jln penyelesaian yang baik, contohnye. berbincang dan luahkan perasaan masing2.

Viya September 14, 2009 at 1:01 AM  

i agreed with these 17 tips. tks!

The Moon Hapiz September 14, 2009 at 4:26 PM  

en admin.. syg bukan la tiket for everything...:)

encik admin,  September 14, 2009 at 5:32 PM  

tapi lebih baik mnyintai orang yang kita sayang dari xde ape2. btul?

encik admin,  September 15, 2009 at 12:15 AM  

ahahah,
thnk u :)

shazie,  September 15, 2009 at 3:43 PM  

yeah semua tips sgt berguna tp ada jugak kdg2 dh bg semua jenis intan mahligai permata pun kalau dh bosan tuh nk wat cm ne kn. kena tggl jugak. aku plg pntang kalau kita cite mslh dekat bf/gf then dorang ckp,
sabarla nk wt cm ne !

dorang sbnrnya mls nk amek tahu dan nk tlg pstu ckp la mcm tuh kn? hahah betul x?

encik admin,  September 15, 2009 at 4:06 PM  

Haaa, u jangan tafsir camtue. Betul juga ade yang kadang2 xnk amek tahu. tapi ade juga yang suruh sabar tu betul .Sebab xknla die nak suruh u uat mende merepek. Haha,

ekin,  September 18, 2009 at 3:05 AM  

psl first tips 2, urm.
ari 2 i ade knl dak myspce. then, xlme ps 2, i msk hsptl. die nk jmpe i. i da kte xmo jmpe kt hpstl. sbb mmg r. first impression 2 pntg. xkn r die nk jmpe i, first time lak 2, kt hsptl.haha.
tp mmg tol2 jd.
die tol2 dtg.
n die yg jge i kt hsptl kalo my mom xde.
he's so sweet la.
i pk die baek ngn i cz die syg i,
tp ps i kua hsptl, die tros chge gle2. lyn mcg pown cm nk xnk.
at least, i da xthn, i tny direct. die ckp xley move on.
tp die xnk gtw sbb pe.
opinion u la,ps u bce nie,
die break ngn i sbb pe?
sbb keadaan i yg trok ngn serabut kt hsptl 2 ps2 meet die,o sbb ape?

encik admin,  September 18, 2009 at 3:32 AM  

urm, susah nak ckp ni. mule2 kat hospital jage elokelok. then dah kuar hspital lain plak.

mayb die nak sedapkan ati u je kot. die nak u sihat cepat n xnk sakitkan ati u. dats y afte u sihat die terus ckp die xley teruskan ngan u.

bukan sebab 1st impression tuh. susah nak jangke hati guys camni, selalu berubah2.

EirA October 1, 2009 at 1:13 AM  

tips yg berguna..
huhu..
tp stil cm x prcye sgt
kalo bf kte kuo ngn member laki2
xknla dye x ngort awex yg
cun d luar 2..
ala..
slalo tgk boys
suke suit2 ngn gurl
yg lalu dpn diorng kn??
ishx,kalo cm2 kompom jeles!!

encik admin,  October 2, 2009 at 12:57 PM  

eira, xdela smpi camtu. kdg2 ade guys yang tau had die. die rase die dah ade gf, die xnk kacau girl lain dah. percaya kat ur bf. ok :)

Post a Comment


Setiap entri yang ditulis adalah dibawah pengiktirafan Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.