Selamat datang ke blog ini, ianya tentang cinta, kesedihan, tips mengenai cinta, keluarga, dan ianya tentang kita! Tinggalkan komen anda di setiap entri dengan pertanyaan. Terima kasih.

Tips Cinta : Cinta Jarak Jauh

Yeah, akhirnya dapat gak new topic. Haha. Cinta jarak jauh? Ape yang korang dpt tafsirkan melalui hubungan ni? Gembira? Sedih? Kesan? Hahah. Cinta jarak jauh ni adalah percintaan dia antara due orang insan yang duduk berjauhan dan majoritinya selalu berhubung melalui surat, mesej, email dan telefon. Haaaa, bile mase pula nak berjumpa? Bagi orang yang mempunyai pekerjaan dan sumber kewangan yang stabil, kalau die duk johor and GF/BF die duk Kelantan, boleh je nak drive dan jumpe. Tapi cube bayangkan kalau korang sekolah atau kolej? Boleh ke sampai jauh2 sane? Dengan tol, minyak and belanja mkn semua. Banyak tuh nak kena fikir. Haaa.


Dalam topik ini saya tak menyelitkan cinta jarak jauh antara askar laut dan isterinya kerana itu sudah out of topic. Hahaha, pandai diorang la fikir camne. Sape suh jadi askar. Hahhaa. Ok

Cinta jarak jauh ni adalah cinta yang terhasil mungkin dari perjumpaan pertama ketika bercuti di sesuatu tempat, and then korang nampak sorang girl/guys yang menjadi idaman korang. Haa, korang pun ape lagi terus g minta nombor, padehal girls/guys tuh duk pahang and korang duk sabah. Hahaha. Sanggup tu. Jadi lepas jumpe for the 1st time korang pun salu mesej n call n so on. Bagi kad hari raya time raye, kirim daging lembu lebih time raya haji. Hahahah. Pas2, lame kemudian, korang pun rase lain dah. Tiap kali mesej reply mcm nak tak nak je. And then call pun dah jarang, haa. Ape yang korang rase? Rase mcm die ade psg 8 kat sane kan?


Korang tak bole nak tuduh or wat, die hanye jumpe korang sekali je. And lepas tuh lebih 5 bulan tak jumpe, bagi encik admin la. Tak jumpe dat girl 2 minggu dah bosan dah. Seyes ni, hahha susah korang nak tau rahsia encik admin kan? Jadi, korang punye la sayang smpi rase nak je tempah flight g tempat die. Tapi apekan daye. Huuuu.

Tapi yang tu psl kalau korang jumpe sekali, tp if korang kenal die melalui laman sosial macam facebook, myspace dan tagged? Lagi la tak pernah jumpe, plus mungkin die tipu korang dengan gambar palsu and so on. Hahaha, tapi kalau betul alhamdulillah la. Contoh anda duk kat KL, die duk Perak, macam dekat tapi bile nak jumpe die? Boleh ke nak jumpe tiap2 ari, mau duit pun kopak kan? Hahahaha. So, kalau korang nak tau long distance relationship aka cinta jarak jauh ni sebenarnye kebarangkalian die cume 5percent je. Jadi fikirlah 95 kali sebelum korang nak kat die? Ok.

53 comments:

Anonymous,  September 17, 2009 at 5:16 PM  

haha this artikel make me sick of laugh

Anonymous,  September 17, 2009 at 5:16 PM  

haha this artikel make me sick of laugh

encik admin,  September 17, 2009 at 5:23 PM  

hahaha, today nak lawak skit .ahah

x-po September 17, 2009 at 7:49 PM  

mmg btl apa yg bro ckpkan tu..mmg byk dugaan..cam aku ni..bkn setia slama 4 taun..tp last2 dia cari yg lain

zool September 17, 2009 at 8:04 PM  

Terpulanglah..
Kadang2 ada yang menjadi..

encik admin,  September 17, 2009 at 8:11 PM  

xpo dan zool ; tula psl. ssh nak phm hati masing2 ni :)

zaty September 17, 2009 at 9:49 PM  

huhu..
artkel kali nie mmg kene ngn sy..
penah gak la couple jrak jaoh nie..
but,dpt brtahan slame 8 bulan jewp..
kite pnye la setia kt dye kt sni..
dye plak bley psg gurlz laen kt sne..
hampeh tol!
frust mnonggeng gak sye..
but skali je pnah jmpe..
ahaha!=)

encik admin,  September 17, 2009 at 10:10 PM  

hahah, kan encik admin dah ckp. mesti ade punye yang cami. so, ini based on my opinion. kne play dgn awk eh zaty. okok :)

ekin,  September 18, 2009 at 2:37 AM  

urm. ape yg encik admin.[mcm xbese lak call u wif dat nme la.haha].
urm.
act, ape yg u story ni ley kte 95% la tol.bg i la.
sbb da byk jd ngn i pown.
yg psl example perak-kl 2 pown exactly sme goes 2 me. haha. lme2 pown akn break up gk. cbe byg erk, kt kl byk g guys, tp np cple ngn dak perak? ape la. last2, da xdpt jmpe b'bln, msty slh 1 akn curang. ye la. cple ape mendenye kalo jmpe pown takat time rya je, haha. 2, CPLE ATS ANGIN nme die. xke mne pown. so kpd sespe yg try nk cbe cple ngn owg yg beribu batu jauh ngn kte, cbe la pk dlu. criuz r. hnya keajaiban je yg akan wat korg kekal.

encik admin,  September 18, 2009 at 2:52 AM  

yeah, encik admin sokong ekin dari belakang. hahhahaha

Anonymous,  September 18, 2009 at 7:58 AM  

Huhuhuu..ye ke..sedey nya dengar..

xoxo September 18, 2009 at 12:19 PM  

cinta jarak jauh boleh hindarkan terjadinya maksiat dan dosa. ;)
p/s ; pgg tgn pon dah berdosa. kalau tiap² hari jumpa...alamatnya,dok top up dosa je lahh.. ;DDD

encik admin,  September 18, 2009 at 12:24 PM  

xoxo ; yeah, itulah kebaikan cinta jarak jauh. tp, boleh ke bercinta bile asyik berjauhan

CIK NURUL September 18, 2009 at 1:26 PM  

cnta jrk jao memg mmntkan . cm i la . tataw la dye tol2 jujor ke ta ohh.plan na jmpe rye neh. tp tataw ag jd ke ta.aduyaiii.haha

CIK NURUL September 18, 2009 at 1:26 PM  

cnta jrk jao memg mmntkan . cm i la . tataw la dye tol2 jujor ke ta ohh.plan na jmpe rye neh. tp tataw ag jd ke ta.aduyaiii.haha

encik admin,  September 18, 2009 at 2:19 PM  

cik nurul ; tak salah mencuba cik nurul. mane tau mnjadi, ketupat rendang tukar jadi nasi minyak. hahaha

anna belle,  September 20, 2009 at 10:44 AM  

yg plg pntg kena percaya laa sme2, kalau tipu maen pasang blakang hancoo ahh

encik admin,  September 20, 2009 at 1:45 PM  

yepyep, kne percaye masing2 ok. sokng anna belle

n.a,  September 30, 2009 at 5:49 AM  

Saya study di UK dan BF di M'sia.. dan kami takda sebarang masalah bertahan selama 2 tahun.

Yang penting SETIA :)

encik admin,  September 30, 2009 at 6:04 AM  

n.a ; wahh, i respek u. seperti yang i ckp. 5percent je kebarangkalian die. n u salah satu dari nye. good luck. :) yang penting kepercayaan dan setia

k i r o v September 30, 2009 at 8:10 AM  

same macam aku oh
sbijik same mcm aku
haha
tp da penah jumpe
die dtg umah sme jumpe parent :)

eimitay September 30, 2009 at 12:20 PM  

aku rase thn kot sbb aku pun da lama couple dgn pakwe aku yg duk kat sbh nun..

encik admin,  September 30, 2009 at 1:03 PM  

kirov ; lol, bagus la if da jumpe parent semua :)

nooryati ; okok, encik admin doakan yang terbaik utk nooryati. :)
bole plak rase kan nak bertahan. haa

+f.e.y.z.a.l.i.c.i.o.u.s+ September 30, 2009 at 10:50 PM  

best gak entry ni, kebetulan kena gak la ngn life aku skg. My bf org KL, aku lak org penang. Dah 3 tahun couple, jmpa tme stdy sama2 kat U, bru thun ni kitorang da lma x jmpa tp kami saling percaya n jujur. Dia pon nk dtg penang jmpa family aku minggu ni. Aku harap sgt jdoh kami kuat...amin.

encik admin,  September 30, 2009 at 10:53 PM  

feyza ; yeah berdoa la. semoga korang kekal k ;) tp ok la sbb korang pernah bersam time u ;)

Anonymous,  October 1, 2009 at 12:03 AM  

sy sekarang dalam cinta jarak jauh...dah setahun lebih tak jumpa...hubungan hampir 3 tahun...saya baru pindah dari tempat saya kenal dia ke satu tempat yang baru jauhnya kira2 12 jam perjalanan...sekarang, memang ada rasa risau dan curiga, tapi kita kna trust jugak kn..?

encik admin,  October 1, 2009 at 12:07 AM  

anonymous ; lol, jauhnye. but still contact kan? percaye diri masing2. yg penting tu je. kalu u setia, tp die x. nak buat macammane kan?

nurulsas_88 October 1, 2009 at 7:09 PM  

ape yang penting saling percaya,jujur dan buang perasaan terhadap org lain..jgn mudah tertarik..kawan xpe

nurulsas_88 October 1, 2009 at 7:10 PM  

ape yang penting saling percaya,jujur dan buang perasaan terhadap org lain..jgn mudah tertarik..kawan xpe

nurulsas_88 October 1, 2009 at 7:10 PM  

ape yang penting saling percaya,jujur dan buang perasaan terhadap org lain..jgn mudah tertarik..kawan xpe

Anonymous,  October 2, 2009 at 12:35 AM  

aku dgn pakwe aku tggal sekampung.but rite now dia pi smbg blaja kat labuan,,ktorg behubung guna hp je..tp xpa coz aku pecaya dia ...yg pling penting kepercayaan...

encik admin,  October 2, 2009 at 5:12 AM  

anonymous ; ada juga sabahan ya. ok la tu. salu orang sbh pun rmi juga yang setia kan. jadi jan ko risau, die cuma pi blajar ja tuh. k ;)

ahyed,  October 2, 2009 at 4:53 PM  

hahaha.. macam sial doh. bagi aku lah kan. yang dekat ada nape nak yang jaoh.

Anonymous,  October 2, 2009 at 10:09 PM  

jodoh ni kite xtau..lau jao bgus utk kite..mcm aku dulu2 pakwe dekat2 je tp sume x bertahan lame..
yg jao ni lah aku rase ok..ape2 pun sume terletak pd diri kite sendiri..

ratu,  October 3, 2009 at 8:10 AM  

sy bcinta jarak jauh...die dh abes blajar.skarang kat johor.sy plak study lg kat perak.kenal kat fs. dia kwn kpd kwn sy.tp alhamdulillah,,,stakat ni bjalan lancar. 1st time kitorg jumpa, terus die dtg umah n sejak tu sy tpikat ngan kesungguhan die...hmpir 9 bulan kitorg kenal ni, 5 kali je jumpa...last ms raya hari tu..
kunci phubungan kitorg,jujur,,,jgn sesekali menipu...nnti lpas masing2 dh dpt keja,trus nak ikat...xnak tlepas...kuikui...anyway...i luv him very much =)

lulu,  October 4, 2009 at 6:12 PM  

ouh, nak share jgk !
lulu nan bf lulu pown da terpisah jgk.
mcm encik admin ckp laa, lulu study kt klntan n bf lulu study kt JB.
act, ktorg knal mase bf lulu bru pindah btol btol sblah rumah lulu. pastu bile dua2 da g smbg blaja.
family bf lulu plak kena pindah ke sarawak.
so, susah laa nk jumpe pown skng.
tp, Alhamdulillah our relation da 2 taon lbh.
rase mcm tade masalah pcintaan jarak jauh nie.
Hope sgt dpt kekal dgn dye sampai akhir hayat. :)

~ jedi the skywalker ~ October 7, 2009 at 11:08 AM  

aha... aku sedang merasai cinta jarak jauh ni
aku bp, johor .. die kl
dua2 student ipta
dua harap duit mak bapak lagi...
aku kena pandai save duit supaya setiap bulan aku dapat turun kl
jumpa die
kurang makan, kurang main motor, kurang merayap town
smpai now evrttg goes well!
love mizah!

misz emah,  October 8, 2009 at 3:49 PM  

i think xde mslah lau bercinta jarak jauh ni asalkan setia cuz my fren ok je tahan smpai skrang..
almost 5 years..
kagum gak la ngan die cuz my fren ni mmg setia gile ngan bf die 2..my fren sy yang sorang lg pon bercinta jarak jau gak cuz die ngah futher study kt klntan n die pye bf kt johor..
mst diorang rindu tahap baban kat diorang pye bf..
same la ngan i pon cuz my bf duk kat kuantan n i lak duk kat kl..
bukannye leh jmpe slalu kan..huhu..:(
p ok gak duk jauh ni kurang jmpe n kurang gak la wat mksiat..
ye x??:p

encik admin,  October 8, 2009 at 4:18 PM  

emah ; wahh, sgt panas ayt last skali tuh. hahaha
okok, depends on diri sendiri la. lau bole setia, teruskan. if xley nak uat camne kan? hahaha

misz emah,  October 9, 2009 at 1:52 PM  

yelah en admin lau jmpe pon dh kire mksiat dh kan nnti jumpe ade la plak nk pgg tangan la peluk2 la..
so better cmni kot mmg la rse rindu bile jauh2 ni tp bile difikirkan balik ok gak

encik admin,  October 9, 2009 at 4:59 PM  

emah ; terpulang la pada individu untuk menilai mane baik dan buruk :)

[sutera kasih] October 9, 2009 at 9:40 PM  

urghhh sgt hot ayat last :P
but 4 me..
byk manfaat hbgn jrk jauh..
even myb rmai ckp byk risiko..
but if u can feel sumting yg meyakinkan ngn sumone tu even knl dr social network..insyaAllah..
kita kan just merancang..
xsalah kan bg peluang :)

Anonymous,  October 10, 2009 at 1:26 PM  

cinta jarak jauh?cm la sy skg....mmmmm..ok je sm2 still stdy ag.sm2 ad tnggjwb thdp stdy ag..tp cinta tetap cnta..yg pnting dua2 psgn saling stia n slg mncntai..insyAllah berkekalan.bgus gk xjmpa slalu.nty busan daa slalu jmpa.biar ad rndu ckit..hee.nty da bis stdy bole la kwen.br ley duk dkt bsma2..actually suma ni juz perasaan kita..jg diri kita sbaek mungkin smpai tba ikatan yg sah.

Farah Farcham October 24, 2009 at 5:32 PM  

for me
its not like that

apa yang boleh kita pertaruhkan hubungan seperti ini adalah kejujuran dan kepercayaan

saya and seseorang itu pon macam nie
dah lama dah,

tak lama lagi dia akan sambung pelajaran dia ke negara orang
jauh berjuta batu

harap bertahan

adzuan aziz November 30, 2009 at 10:10 PM  

haha.menarik;)

jarak jauh kaa...boleh berjaya
mungkin tak ramai.ahaha.percaya satu sama lain.tu penting.

bab tempah tiket kapal terbang.terasa bro..haha.baru je tempah tiket jepun ke nz.nghaha.

encik admin,  November 30, 2009 at 11:39 PM  

farah ; yeahh, hope korang bertahan. sbb bile berjauhan, pasti akan ade pergaduhan. heee

adzuan ; seperti yg sy ckp, hanya 5peratus je yang akan berjaya, jadi mungkin awak salah seorang ;)

Kiera Qaira December 10, 2009 at 4:24 PM  

wahh..c.j.j?urghh..
cmne ehk..emm klu kiter kt sni dh setia gler2 vavi..n dye kat sne psg len plak amcm ouh..huhh..
takot seh..sbb i pn sme..dh msk lam ni cter..huhuh.. nway bdoa jek yg terbaek..:)

Kiera Qaira December 10, 2009 at 4:24 PM  

loyal..and trust each other..very important..:)

encik admin,  December 17, 2009 at 1:29 PM  

kiera ; yeah. terpulang pade u la untuk menerima

Kiera Qaira December 20, 2009 at 1:59 AM  

seriously..cjj bnyk dugaan uh..
kdg2 penat fkir sal owg kat sne..huhu:(

Anonymous,  March 23, 2010 at 10:29 PM  

saya pun da couple dgn bf saya almost 1 year and 5 months now. he's at terengganu n me kat kl.

mmg banyak sgt dugaan long distance relation ni.
lebih lebih lagi yg cinta setakat nama je bf and gf,but you show least commitment to ur partner.haishhtapi,apa i boleh nmpk kat dia is his loyalty,sincerity and he really loves me. i tau.dia slalu ckp kt i how much dia syg i n sbb dia takut i kene rampas oleh other guy,diaa byk kong2 i,tak bg itu ini,smpai la satu tahap my sis da sound dia,asal dia da jadi cam bapak i,padahal bapak i pun tak marah i pakai leggings pun.haisshhh lagi!

n btw,though dia juga ada buruk dia gak.dia cepat maraaa cm harem gak la.kapel jauh ni mmg siot dr segi bgaduh,kalau dgn dia,ktorg men lepas ckp je, dia ckp P*K*M*K kau,aku tau kau jumpe jantan laen,pape jela. g mampus kau.dan i pun mula la serangan bls bertubi2 ckp kau la g mampus. nt g makan,aku harap kau tercekik! :DDDDDD

kitorg pena dlm 1 hari 5 round gaduhh je. takde benda laen.banyak kali dia acah2 mintak breakk,i nangis,den dia pujuk.dan all dis repeat same thing again and again. bosan tak korg? yess. i admit that long distance ni pun agk bosanggg gk.yel takdpt kuar cm other normal kapel.but still,if u really wants him/her,u akan sangup tggu dia. dia sanggup dtg kl semata mata nk jumpa i 1 day je pun ok la.


ktorg masih muda mudi,lepasan SPM gtu. I dpt good result,msuk private U somehere at bangi,dan dia unfortunately tak dpt lanjut kan pelajaran sbb kredit spm tak cukup.so,dia repeat dis year.

my parents tau ttg bf i,and they all mcm judge dia based on his spm reslut je. tak tau la kot kot my sis da cucuk gak kan.

tapi,skg my mum tak suka dia.tapi,i da bgtau dia,n he promised me that dia akn usaha sungguh2 nk bukti pd family i.

tapi apa i nampak dari dulu n skg,dia mcm tak bersungguh2 je nk tjuk kat i yg dia mmg nk i. i mean,i da cukup bsyukur dia nk dtg jauh dr tganu ke sini,tapi dia slalu ada mslh kewangan. mak ta bg duet la, n always busy about his vespa. i suh dia topup,tapi dok kesah pasal vespa dia n sikit skit rokok.

i mmg jenis boleh tolerate,tapi dia lak mcm kdg2 i rase dia ada msg other gurl,perhaps sbb apa yg dia nk,i xpenuhkan ke? mcm pakai tudung tu. haisssshhhh.


i buntu gle.nt bulan july,i nk sambung blaja. n dia lak akan tusyen mcm form 5 tu la. i takut i tersangkut paut kat mamat kat kolej i.but at the same time, i mmg tak sanggup lihat diua mengedik kt other girl.
my mum nk i break.but i tak nak I jadi SEBAB . i nak mcm berpisah scara mutual gtu. but,he mmg cintan mati waa ckp luu. tapi wa tak tau la. betui tak la dia ni hangat hangat tahi ayam je ke kat i.

i tak tau cmner nk slow talk dia how ubah perangai dia yg lebih merewang jee.i want a guy with vision n matlamat dlm hidup dia. i xkesah rupa pun.tapi as usual,dia akan ckp,if u mmg tak leh trima i seadanya gini,u cari la laki laen.bye!

senang senang je dia nk ckp gtu.

now,our relation still continue,but i pun taktau.if org tanye about my relation ship hows its like,i xtau nk describe my relationship cmner........... :(

dia ni luar nmpk cm jahat,tapi dia baek,cuma dia ada la buat stuff mcm mcuri,pena drink(time form 3) n lari rumah. dats why dia pindah ke tganu. dulu tinggal kat damansara jee.
but i tak phm apa keburukan yg my friends n sisters nmpk kat dia,n dey all reject dia habis. tapi i msih dpt trima dia. tak semestinyaa dia kurang pandai orang tu kene hukum dia mcm dia anjing kan? :(

Anis Danish September 27, 2010 at 3:43 AM  

Anis pon nk komen gak.. hehe.. Anis pn dlm hbngn jarak jauh.. Anis kat Kelantan, M'sia.. bf kat Seoul, Korea.. kitorg knl mlalui 1 sosial network.. skrg dh nk msk 1thn couple.. alhamdulillah, xde masalah.. kitorg slalu bhubung.. knl fam masing2 even xpernah jumpa.. siap blh tukar fam.. my adik manja ngn my bf, adik bf plak manja ngn Anis.. my fam suka dia.. same goes to his fam.. stakat ni mmg fam dia back up Anis, klu Anis majuk mmg dia yg kena.. best jugak dmanjakn fam bakal mertua.. huhu

4 me, hbgn jarak jauh ke x.. its doesnt matter.. as long as kita trust each other & setia.. thts da keywords.. yg takut tipu2 tu.. biasa la risiko.. smua bnda ad risikonya.. klu slalu jumpa pon blh tipu2 what?? ad je kwn2 Anis asyik kena tipu je ngn bf diorg.. tu yg slalu jumpa.. hr2 date.. so, bf dkt pon xjamin gak hbungn slamat..

ap yg bestnya hbungan jrak jauh ni, 4 me la eh..
1)dpt elak nk bkepit 24jam.. naik rimas tgk kwn2 date.. hr2 lak tu, xjemu ke??
2) leh elak dr nk pegang2 semua tu.. kn haram bg muslim
3) kta ad ruang nk rindu si dia..
4) u know what, duk jauh2 ni leh elak dr gaduh2 taw.. caya la, start kitorg couple smpai skrg xde gaduh2.. majuk2 tu biasa la.. hehe
5) dh xde nk lpak2 kat complex semua.. mesti nk mlekat dpn lappy je.. (kompem parents xbsing ^_^)

tu la pdangan Anis.. tp sape2 yg sama ngn Anis.. hope korg pon blh handle.. benda xssh.. jgn jdkn ssh.. tp semuanya pon bgantung pd DIA.. klu DIA ckp si polan ni la jodoh kita, jauh ke dkt ke, dia la jugak.. no worry my fwen.. keep on happy life ya... =)

Post a Comment


Setiap entri yang ditulis adalah dibawah pengiktirafan Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.