Selamat datang ke blog ini, ianya tentang cinta, kesedihan, tips mengenai cinta, keluarga, dan ianya tentang kita! Tinggalkan komen anda di setiap entri dengan pertanyaan. Terima kasih.

Tips Temu Janji : First Date Anda



Dalam ramai-ramai antara kita semua ni, encik admin yakin yang masih ada lagi antara korang yang rasa gementar bila temujanji pertama korang dengan si dia atau erti kata lain "first date". Atau ada juga yang pernah gagal dalam first date korang. Sebab apa gagal? Orang kata, first impression mase first date tu adalah yang paling penting sekali. Sebab perempuan/lelaki akan menilai diri korang dari situ. Cara pemakaian, gaya berjalan, cara bercakap dan macam-macam lagi. Even, gaya rambut korang pun diorang tengok ok.


Gementar atau otak korang kosong? Taktau nak cakap apa bila bertemu si dia? Dats why la korang kena kenal dia lama sikit. Make sure korang selalu ber-sms dengan dia, tanya dia ni jenis yang macam mana n so on. Biasa kan telefon dia dan fahami dia melalui gaya bercakap. Pastu, bila first time korang jumpa jangan anggap korang nak jumpa someone yang korang suka.
Sebab bila mindset korang macam tu, nanti korang akan rasa segan nak mulakan perbualan dan selalunya topik korang akan terbatas sebab secara automatik korang terasa nak pretend yang korang cool je. Betul tak? Actually, bila korang anggap si dia hanya kawan, korang akan rasa lebih selesa untuk berbual dan bergurau. Tapi janganlah berlebihan pula sampai si dia meluat. OK.


OK, korang dah pass bab gementar kan? So skang ni segi penampilan diri korang pula. Takkanla first date korang nak jumpa si dia pakai selipar pastu seluar pendek je bagi laki la. Kalau girl, encik admin rase tak perlu tegur kan? Always ok. Heee. Bab ni, dress korang mesti bersesuaian. Nampak kemas, tak kira la apa korang pakai. Yang penting sedap mata memandang dan kalau nak spray perfume jangan la sampai menusuk hidung. Coz kadang-kadang bukan semua orang boleh terima bau perfume yang korang pakai. Korang mungkin rasa wangi, tapi sesetengah orang kata bau tak boleh blah. Haaaa. Hairstyle pula janganlah berlebihan. Buat biase dan look simple. Gaya korang berjalan pun ambil kira juga, jangan lah berjalan di depan dia. Make sure korang berada di sebelah dia dan selalu berborak supaya dia tak rasa bosan.


Last sekali body language, bila bercakap tu mesti bagi full fokus dan pandang mata dia. Kalau dia tak selesa korang pandang mata dia. Jangan la pandang selalu, kang tak jadi apa pula kan. Yang paling penting sekali, buat dia rasa selesa dengan korang.


Bagi encik admin, selalunya encik admin memang akan buat macam ni la. Kadang-kadang encik admin tiba-tiba terusap rambut girl yang encik admin baru jumpa. Hahah, tak tau kenapa tapi mungkin sebab dia comel kot. Mungkin korang kata, apela ncik admin ni, baru jumpe dah pegang rambut girl tu, tapi untuk pengetahuan korang. Bila balik je, dat girl sms encik admin. Dia kata dia suka gaya encik admin sebab spontan. Hahaha, sweet je. So, yang paling encik admin nak bagitau kat sini, BE YOURSELF. Jangan jadi orang lain pula. Ok.


Harap tips ni dapat bantu korang. Good Luck

11 comments:

ixora October 1, 2009 at 6:08 PM  

ahaha..pegang rmbt...
eherrrrmmm

mcm pnh alami je tuh

encik admin,  October 1, 2009 at 6:19 PM  

ahah, pnah ke? hahahah

zaty October 1, 2009 at 6:32 PM  

haha..
sweet nye encik admin..=)
msty la gurlz tu cair kn..
kalo sy,mmg da cnform melting je..
huhu..

encik admin,  October 2, 2009 at 12:53 PM  

zaty ; hahaha, bole thn la. heee

KNOWLEE October 2, 2009 at 1:25 PM  

Adehhhh...
Nape la saya tak jumpa blog ni sebelum ni.
Saya ni dah 2 tahun takde dating.
Aritu tetiba kuar first date, saya blur abis.
Taktau nak sembang apa, tapi saya cuba jugak la bukak macam-macam topik.
Saya rasa the guy pun boring ngan saya.
Huhhh~

encik admin,  October 2, 2009 at 2:05 PM  

knowlee ; nvm, just do ur best, actually sepatutnye die yang mulekan perbualan, tpi if u dah mulekan perbualan tp die uat bese je. slh die la. ok :)

dont be nervous, just be yourself k
umor dah mningkat. ahah :)
xkn nak date ngan encik admin pula.

urm urm, btw sini xde bologs tau. hahah

ahyed,  October 2, 2009 at 2:34 PM  

hai encik admin, sambi mnyelam ninum air nampak ;p

thumbs up plus middle finger hahaha

encik admin,  October 2, 2009 at 4:04 PM  

to ayed ; ahaha, middle finger tu u too :) cheers;)

ekin,  October 2, 2009 at 4:48 PM  

fuh..
elle, u nye first date lbey krg ngn i la.
tp kt cni, i yg kne usap rmbt 2..
adoyai..
criuz babe.
melt abis la i..
rse lemah lutut..
huhu
tp cmne r rse kne usap rmbt ngn u en?
i rse i msty melt 46 kli gnda..
hahaha
xpsl2, pgsan tros kt c2..
huhu

ieja si gadis :D October 4, 2009 at 12:26 PM  

eheee.first date saye oke jea encik admin.
yea , and saye skong dgn ape yg encik admin cakap uw.

encik admin,  October 12, 2009 at 8:17 PM  

bgs, keep it up. truskan dgn 1st date yg best. hahah

Post a Comment


Setiap entri yang ditulis adalah dibawah pengiktirafan Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.